Groepen mensen met dementie

Even voorstellen: Edith Koonings en Ruud Janssen, het leidinggevende duo van de bewonersgroepen voor mensen met dementie.

Edith En Ruud

Edith is moeder van twee dochters, Lynn en Pleun. Ruud is vader van twee zonen, Jeffrey en Wesley. Dit samengestelde gezin woonde samen met Bo en Lady, onze 2 honden, in ‘t Zorghuus. Edith werkte als verpleegkundige binnen de gezondheidszorg. Ze deed dit al meer dan 25 jaar met hart en ziel. “De laatste jaren liep ik steeds meer tegen de onpersoonlijkheid en de zakelijkheid aan in de zorg. en vond ik dat ik niet meer de zorg kon bieden waarvoor ik wil staan”aldus Edith. Ruud werkte 8 jaar als internationaal chauffeur en daarna 15 jaar binnen de detailhandel en kwam door vrijwilligerswerk in een verpleeghuis in aanraking met dementerende mensen. Hij merkte daar dat deze mensen erg veel persoonlijke aandacht nodig hebben. Aandacht die steeds minder gegeven kan worden binnen de reguliere zorg.

“We hebben samen veel gesproken over die teruglopende zorgkwaliteit en op een gegeven moment besloten wij de daad bij het woord te voegen” aldus Ruud

We hadden belangstelling voor het zorgconcept van De Herbergier maar toen even later ‘t Zorghuus in beeld kwam met een soortgelijk concept leek ons dat heel interessant. Enthousiast volgden wij de ontwikkelingen en toen de vacatures bekend werden gemaakt voor de functie zorgprofessional aarzelden we niet en informeerde we meteen naar de procedure. Na diverse oriënterende gesprekken met Karin van Dijck en Rob Keijzer van het stichtingsbestuur en Hans Teunissen van de werkgroep Zorg, werd het gevoel elke keer beter de plannen concreter en werd de knoop definitief doorgehakt. Edith is de zorgprofessional en Ruud is de beheerder van het gebouw en heeft de versnelde opleiding gedaan tot helpende zorg en welzijn. Samen met een team van bekwame medewerkers en vrijwilligers gaan zij de bewoners een warm thuis bieden. Het thuisgevoel waar ‘t Zorghuus voor is opgericht.

“Voor ons voelt deze stap ook als een thuiskomen. Thuiskomen in een dorp waar we beide opgroeiden en waar onze familie en vrienden wonen.´t Zorghuus wordt voor ons niet alleen een nieuwe baan maar ook een nieuwe manier van leven.  Privé en zakelijk wordt gescheiden door één deur dat was ook een uitdaging om hier een gezonde mix in te vinden”aldus Edith.

Nu naar 8 jaar aan 't Zorghuus vast te hebben gewoond hebben wij besloten om een stukje verderop in het dorp te gaan wonen. Dit gaan we doen, gericht op onze toekomst en op het feit dat werk en privé toch moeilijk te scheiden bleek.

Wat er met ons huis gebeurd is nog een vraagteken, wel is er een commissie aan bezig om het de juiste invulling te geven voor 't Dorp Ysselsteyn en voor 't Zorghuus. 

Wij zijn blij dat wij bij kunnen dragen aan dat gene waar ‘t Zorghuus voor staat: goede zorg in een vertrouwde dorpse omgeving.