Servé Keijsers over de bouw van 't Zorghuus

door harm de wit

Deel 4 uit de serie interviews met de werkgroepvoorzitters van ‘t Zorghuus. U krijgt een mooi beeld van hun drive, hun werkgroep en hun plannen. Deze laatste week: Servé Keijsers van de werkgroep Bouw. Al verschenen: Hans Teunissen van de werkgroep Zorg. Sieb Nijssen van de werkgroep Financiën. Frank van Meijel van de werkgroep Communicatie.

 1. Hoe ben je betrokken geraakt bij ‘t Zorghuus? Toen de plannen van Karin, Annemarie en Marian vorm kregen, ontstond er een comité waarin ook Jan van Gassel zitting had namens de KBO. Jan zocht iemand die thuis was in de bouw en kon meedenken over bouwzaken, de inrichting en een geschikte locatie. Toen hij me daarvoor vroeg heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Helaas overleed Jan toen plotseling. Maar vanaf die dag draag ik mijn steentje bij als bouwadviseur. Jan was een man waarmee ik veel samengewerkt heb in besturen, bijvoorbeeld de VZO. Het overlijden van Jan en het goede doel van ‘t Zorghuus zijn voor mij dé drive om me voor dit project als vrijwilliger in te zetten. In het begin werkte ik samen met de kartrekkers: Wim Claessens, Sieb Nijssen, Rob Keijzer, Karin van Dijck, Annemarie Koonings en Jan van de Pas (opvolger van Jan van Gassel). Inmiddels is ‘mijn bouwgroep’ uitgebreid met Wim Claessens, Bert Laros, Ben Janssen, Fons Emonts, Mieke de Wit en Rob Janssen. Zij brengen, ieder op hun vakgebied, belangrijke kennis in waardoor ‘t Zorghuus gaat voldoen aan alle wensen en eisen.

2. Wat is voor jou en je werkgroep de grootste uitdaging in het project? Voor de werkgroep Bouw is de grootste uitdaging om een passend gebouw met de complete inrichting te realiseren. Daarbij is de samen-werking met de andere werk-groepen heel belangrijk. Met name met de werkgroep Zorg. Die weten precies was de toekomstige bewoners nodig hebben om prettig te kunnen wonen in een dorpse omgeving. Natuurlijk zijn die bewoners mensen met dementie en mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Maar we moeten ook zorgen dat de zorgprofessionals een prettige woonruimte krijgen. Want zij zullen ook een belangrijke rol spelen in het slagen van ‘t Zorghuus.

3. Wat was je mooiste moment tijdens je betrokkenheid bij ‘t Zorghuus? We, en dan bedoel ik álle werkgroepen, bestuur en vrijwilligers, hebben draagkracht gevonden in onze dorpsgemeenschap en ver daarbuiten. Dat is mooi, dat is onmisbaar. Velen omarmen en ondersteunen ‘t initiatief. Van particulier tot bedrijf en van gemeente tot provincie. De actie ‘Ik bouw mee’ heeft aangetoond dat we ondersteuning krijgen in woord én daad. Daardoor kunnen we de inrichting gaan realiseren. De een steekt de handen uit de mouwen, de ander geeft een bijdrage in natura of een financiële ondersteuning. We mogen dus zeggen dat de gemeenschap de basis heeft gelegd voor de realisatie van ‘t Zorghuus. Daarbij wil ik ook de prettige samenwerking met aannemersbedrijf M.J. Teunissen noemen. Want iedereen in de bouw weet dat je pas iets goeds kunt neerzetten als het bouwproces in goede harmonie verloopt.

4. Wat zijn nu je uitdagingen en waar kun je nog hulp gebruiken? Hulp kunnen we altijd gebruiken tijdens de afwerkfase van het gebouw, de inrichting en de aankleding rondom het gebouw. Bijvoorbeeld de aanleg van de tuin en groententuin, de aanleg van de terrassen en paden en de bouw van het tuinhuisje en de buitenberging. De werkgroep Bouw maakt een afwerkplan en aan de hand daarvan doen we straks een beroep op u, bewoners van Ysselsteyn. Maar eerst mag u rustig op (bouwvak)vakantie! Ook na de oplevering in maart 2013 zullen er veel onderhoudstaken zijn voor ‘t Zorghuus. We blijven dus vragen: Bouw mee!

U kunt nu de bouw via onze site volgen onder het kopje 'gebouw' of Klik hier.