Het zorg-kwartet van ‘t Zorghuus is compleet

door harm de wit

We zijn blij dat we vandaag het zorgduo aan u kunnen voorstellen dat de groep gaat leiden voor de mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking: Toos Brands en Thea Hendriks. Samen met Edith Koonings en Ruud Janssen maken zij het professionele zorg-kwartet van ‘t Zorghuus compleet. Ze zijn alle vier volop aan de slag met het formeren van hun groepen en het regelen van de medewerkers en de vrijwilligers. Het gebouw staat, het zorgteam staat, we kunnen vol vertrouwen in mei de deuren openen voor de eerste bewoners. (En... we werken aan een feestelijke opening op 6 juni)

Edith Koonings en Ruud Janssen hebben we al uitgebreid aan u voorgesteld. Nu is het de beurt aan Toos Brands en Thea Hendriks.

zorghuus_toos_brands_thea_hendriksToos Brands (links op de foto) is 50 jaar en geboren in Broekhuizenvorst. Ze is getrouwd met Joop en woont al 28 jaar in Arcen. Ze hebben twee studerende kinderen, een zoon van 18 en dochter van 21. Toos volgde de opleiding Z verpleegkundige, HBO-activiteitenbegeleiding en de HBO-cursus Management in de gezondheidszorg. Ze heeft gewerkt bij organisaties waar mensen wonen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. In het begin als Z-verpleegkundige, daarna als activiteitenbegeleidster. Vanaf 2003 werkte ze als persoonlijk begeleidster en bouwde ervaring op met het starten van woongroepen. Thea Hendriks (rechts op de foto) is 57 jaar, geboren in Bakel en woont al 38 jaar in Ysselsteyn. Ze is getrouwd met Geert Hendriks (Psychiatrisch verpleegkundige). Thea en Geert hebben twee zonen, Miel en Joeri, en twee kleinkinderen, Lina en Sare. Thea volgde de opleiding kinder,- en jeugdverzorging en daarnaast nog vele cursussen die aansluiten bij de gehandicaptenzorg. Ze heeft ruime ervaring met mensen met een beperking en ze heeft tijdens haar loopbaan met diverse zorggroepen gewerkt: jong en oud, geestelijk en/of lichamelijk beperkt. Ze heeft altijd als begeleidster gewerkt en daarnaast heeft ze ook ervaring met het opzetten van nieuwe woongroepen. 

Waarom stappen jullie in ‘t Zorghuus, wat spreekt je aan in de visie van ‘t Zorghuus?

Thea antwoordt: Ik geloof, wij samen geloven, in de persoonlijke benadering en echte betrokkenheid bij de bewoners. Het concept van ‘t Zorghuus kan dit als geen ander concept bieden. De bewoners leven in een huiselijke omgeving en staan letterlijk midden in de Ysselsteynse samenleving. Hierdoor wordt een thuisgevoel gecreëerd. Daarnaast geloof ik dat je door gerichte aandacht het beste uit de mens kunt halen. En ook dit is iets waar ‘t Zorghuus zich in onderscheidt. Toos vult hierbij aan: wat mij aanspreekt is dat ‘t Zorghuus een thuis biedt en niet alleen een huis. We werken als een spin in het web: met de bewoner en samen met zijn/haar ouders en familie, en de Ysselsteynse gemeenschap. De organisatie heeft korte communicatielijnen, nauwelijks overhead en een gemoedelijke sfeer. Kortom een schitterend concept.

Hoe zijn jullie bij elkaar uitgekomen en waarom zijn jullie een goed koppel voor ‘t Zorghuus?

Thea: Ik ken Toos van de zorginstelling Pluryn waar we vanaf 2009 samen op een woongroep hebben gewerkt. Toen ‘t Zorghuus in beeld kwam heb ik Toos opgezocht omdat ik deze uitdaging met haar wel aan zou durven. We vullen elkaar goed aan en weten precies wat we aan elkaar hebben. Daarnaast hebben we een gelijke visie voor wat betreft zorgverlening aan mensen met een beperking. 

Toos: Thea heeft me gebeld met de vraag of ik met haar deze uitdaging durfde aan te gaan. Ik heb daar niet lang over na hoeven denken. Dit is iets waar ik al langer naar op zoek ben. We hebben een goede samenwerking met elkaar, vullen elkaar aan en zien elkaars talenten. Daarbij onderstrepen we dezelfde visie: het kan -binnen de regels- anders. Dat doen we door goed te kijken en te luisteren naar de bewoner en we zoeken naar mogelijkheden binnen hun beperkingen. 

Wat is jullie doel of wens voor de toekomst van ‘t Zorghuus?

Thea: Dat ‘t Zorghuus een onafscheidelijk onderdeel van de Ysselsteynse samenleving mag worden én blijven. En dat het voor alle bewoners een thuis mag zijn waarbij ze de beste zorg krijgen die ze verdienen. 

Toos: Dat ‘t Zorghuus een thuis is voor alle mensen die er wonen. Dat wij als zorgduo steeds maatwerk kunnen bieden aan ieder individu. Want met ouder worden veranderen zorgvragen en levensverwachtingen. 

Heeft u vragen aan Toos of Thea over de bewonersgroep voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking? Bel dan met Toos Brands: 06 83 38 90 85 of mail haar: toos@zorghuus.nl

Voor informatie over de bewonersgroepen voor mensen met dementie kunt u contact opnemen met Edith Koonings: 06 33 71 76 09. Mail: edith@zorghuus.nl