De eerste zorgprofessionals treden in dienst bij ‘t Zorghuus.

door harm de wit

2012 is een cruciaal jaar voor ‘t Zorghuus. Drie beleidsspeerpunten zijn verwezenlijkt: de bouwstart, de geldinzamelingsactie ‘Ik bouw mee’ en de selectie van de zorgprofessionals. Over de eerste twee beleidspunten hebben we al veel moois kunnen melden in de media. En nu hebben we ook goed nieuws op het derde gebied: de selectie van de zorgprofessionals.

De zoektocht naar enthousiaste en gedreven medewerkers is gestructureerd aangepakt. De werving is gestart met lokale activiteiten en is later opgeschaald naar regionale en nationale media. De kandidaten zijn daarna uitvoering gescreend door het stichtingsbestuur en de leden van de werkgroep Zorg. Het is voor kandidaten én voor ‘t Zorghuus een belangrijke stap. Zij zullen gaan wonen en werken in ‘t Zorghuus. En daarmee zijn ze bepalend voor de kwaliteit van de zorg en de sfeer in de groepen. Het zorgpaar voor de groep mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking zit in de laatste fase van het selectieproces.

We zijn blij en trots dat we nu het zorgpaar kunnen voorstellen dat gaat zorgen voor de twee groepen mensen met dementie en andere geheugenproblemen. Zij hebben ons overtuigd door hun gedrevenheid, passie, kennis en werkervaring met deze mensen. Daarnaast hebben ze de ondernemende instelling en een duidelijke visie op de zorg die past bij de zorgvisie van ‘t Zorghuus. Ze hebben hun roots in Ysselsteyn. Dat was geen voorwaarde maar staat wel garant voor een goede connectie met de gemeenschap. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Edith Koonings en Ruud Janssen ‘t Zorghuus tot een succes gaan maken.

Even voorstellen: Edith Koonings en Ruud Janssen, zorgprofessional en helpende voor de twee groepen met mensen met dementie.

Edith Koonings en Ruud Janssen wonen nu nog in Overloon. Edith is moeder van twee dochters, Lynn en Pleun. Ruud is vader van twee zonen, Jeffrey en Wesley. Dit samengestelde gezin gaat samen met Bo, de hond, wonen in ‘t Zorghuus. Edith is werkzaam als verpleegkundige binnen de gezondheidszorg. Ze doet dit al 23 jaar met hart en ziel. De laatste jaren liep ze steeds meer tegen de onpersoonlijkheid en de zakelijkheid aan in de zorg. Ze vindt dat ze niet meer de zorg kan bieden waarvoor ze wil staan. Ruud werkt 23 jaar binnen de detailhandel en kwam door vrijwilligerswerk in een verpleeghuis in aanraking met dementerende mensen. Hij merkte daar dat deze mensen erg veel persoonlijke aandacht nodig hebben. Aandacht die steeds minder gegeven kan worden binnen de reguliere zorg.

Ze hebben samen veel gesproken over die teruglopende zorgkwaliteit en besloten de daad bij het woord te voegen. “Wij gaan dit verbeteren!” Ze hadden belangstelling voor het zorgconcept van De Herbergier en even later kwam ‘t Zorghuus in beeld met een soortgelijk concept. Enthousiast volgden ze de de ontwikkelingen. Toen de vacatures bekend werden gemaakt voor de zorgprofessional aarzelden ze niet en solliciteerden meteen. Na oriënterende gesprekken met Karin van Dijck en Rob Keijzer van het stichtingsbestuur en Hans Teunissen van de werkgroep Zorg, werd het gevoel elke keer beter en de plannen concreter. Vorige week is de knoop definitief doorgehakt en zijn de contracten getekend. Edith wordt de zorgprofessional en Ruud gaat de versnelde opleiding doen tot helpende in de zorg. Ook hij kan dus meteen aan de slag. Samen met een team van medewerkers en vrijwilligers gaan zij de bewoners een warm thuis bieden. Het thuisgevoel waar ‘t Zorghuus voor is opgericht.

Voor Edith en Ruud voelt deze stap ook als een thuiskomen. Thuiskomen in een dorp waar ze beide opgroeiden en waar familie en vrienden wonen.´t Zorghuus wordt voor hen niet alleen een nieuwe baan maar ook een nieuwe manier van leven. Privé en zakelijk. ‘t Stichtingsbestuur heeft er alle vertrouwen in dat Edith en Ruud deze uitdaging aankunnen en dat zij een succes gaan maken van ‘t Zorghuus. Bestuur en werkgroepen staan achter Edith en Ruud. En gezien het enthousiasme van de Ysselsteynse gemeenschap het afgelopen jaar, weten we ook zeker dat Edith, Ruud, Jeffrey, Wesley, Lynn en Pleun veel steun zullen krijgen van alle mensen in en rondom Ysselsteyn!

Edith en Ruud, veel succes. Wij zijn blij dat jullie gaan waarmaken waar ‘t Zorghuus voor staat: goede zorg in een vertrouwde dorpse omgeving.